Odrzan II kongres Granskog sindikata IER "Nezavisnost"

Beograd, 15. septembar 2016.

 

U skupštinskoj sali Gradske opštine Stari Grad, u četvrtak, 15.09. 2016. održan je II Kongres Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ (GS IER "NEZAVISNOST") u čijem radu je učestvovalo 95 delegata, predstavnici međunarodnih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union, PSI-EPSU, veliki broj predstavnika sindikata iz Norveške, Nemačke, Francuske, Rumunije, Italije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Sindikata metalaca Srbije, predstavnik Ministarstva rada, poslodavci iz inostranih i domaćih kompanija.

U radu II Kongresa GS IER "NEZAVISNOST" učestvovali su i predstavnici rukovodstva i stručnih službi UGS "NEZAVISNOST", na čelu sa predsednikom Branislavm Čankom, predstavnici granskih sindikata u okviru UGS "NEZAVISNOST", prijatelji i saradnici GS IER "NEZAVISNOST". Pored predsednika GS IER "NEZAVISNOST", Milorada Panovića, koji je otvorio Kongres, delegate i goste II Kongresa pozdravili su Branislav Čanak, Josef Krejbych (PSI-EPSU), Teuta Krilić (IndustriALL), Didier Baur (CGT-FMNE), Gianni Alioti (FIM-CISL), Stanesku Gabriel (SNPE), Željko Klaus, (EKN Hrvatske), Bogdan Ledinek (KNG Slovenije), Kata Iveljić (Sindikat HiN u BiH), Dušan Petrović (Ministarstvo rada), prof.dr Petar Đukić i Milovan Ranković, bivši predsednik Sindikata EPS.

U pozdravnim govorima naših kolega iz inostranstva, posebno je apostrofirano priznanje za uspešan rad GS IER "NEZAVISNOST" nakon ujedinjenja GS HNER, GS TKO i GS METALACA "NEZAVISNOST", jer smo bili prethodnica procesu ujedinjavanja sindikata industrijskih delatnosti na evropskom i svetskom nivou. Taj proces nije završen ni danas ni u našem regionu ni na međunarodnoj sindikalnoj sceni.

Delegati Kongresa su usvojili Statut, Deklaraciju o reformi elektroenergetske kompanije EPS i Programski izjavu koja je fokusirana na jačanje kampanje za pridobijanje novih članova i aktivnosti koje će doprineti zaštiti radno-pravnog, ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih, a posebno mladih radnika u inostranim kompanijama koje dobijaju subvencije države. Kongres je verifikovao mandate novoizabranim članovima Glavnog odbora, a na konstitutivnoj sednici Glavnog odbora GS IER "NEZAVISNOST", jednoglasnom odlukom za predsednika Granskog sindikata izabran je Milorad Panović.

U skladu sa odredbama Statuta, Glavni odbor je na predlog novoizabranog predsednika, izabrao članove Izvršnog odbora, a delegati Kongresa su dali punu podršku novoizabranom rukovodstvu koje u narednim mesecima očekuju brojni izazovi u procesu reorganizacije EPS, RTB Bor, Galenike, Rudnika uglja Resavica, Petrohemije, Azotare, MSK Kikinda i dr. Osim odlične organizacije i demokratske atmosfere, Kongres je manifestovao jedinstvo organizacije i spremnost da se kroz proces unutrašnje reforme, nametne kao snažan socijalni partner Vladi i poslodavcima.